tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Zapiekanka z kurczakiem, brokułem i ziemniakami

Bez glutenu
  1. 40 min
  2. 3 porcje
  3. 1 porcja to: 451,8 kcal \ B - 38,2 g \ W - 39,6 g \ T - 17,8 g \ BŁ - 6,7 g
  1. Brokuły - 500 g (1 duża sztuka)
  2. Ziemniaki - 400 g (5 sztuk)
  3. Filet z kurczaka - 300 g (1 sztuka)
  4. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  5. Przyprawa curry - 3 g (1/2 łyżeczki)
  6. Czosnek w proszku - 3 g (1/2 łyżeczki)
  7. Przyprawa papryka słodka - 3 g (1/2 łyżeczki)
  8. Cebula czerwona - 90 g (1 sztuka)
  9. Śmietana 12% - 120 g (1/2 szklanki)
  10. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
  11. Ser Cheddar - 30 g (2 garści)
  12. Oregano - 5 g (1/2 łyżeczki)
  13. Tymianek suszony - 3 g (1/2 łyżeczki)
  14. Gałka muszkatołowa - 2 g (1/4 łyżeczki)
  15. Sól - 1 g (1 szczypta)
  16. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  17. Zioła prowansalskie - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Brokuły gotować przez 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić. Ziemniaki ugotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym Doprawić przyprawą curry, czosnkiem i słodką papryką. Dodać pokrojoną cebulę. Przygotować sos: wymieszać śmietanę, jaja, oregano, tymianek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodać starty na tarce lub drobno pokrojony ser. Na dnie naczynia żaroodpornego (nasmarowanego oliwą) wyłożyć pokrojone w plastry ziemniaki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie warstwę brokułów i kurczaka. Całość polać sosem wymieszanym z serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25 minut.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...