tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Zapiekane leniwe gołąbki

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 90 min
  2. 14 porcji
  3. 1 porcja to: 157,1 kcal \ B - 8,1 g \ W - 7,9 g \ T - 10,2 g \ BŁ - 1,1 g
  1. Łopatka wieprzowa - 500 g (1 porcja)
  2. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
  3. Cebula - 52 g (1/2 sztuki)
  4. Masło klarowane - 20 g (1,5 łyżki)
  5. Kapusta biała - 500 g (1 porcja)
  6. Ryż jaśminowy - 65 g (1 porcja)
  7. Passata pomidorowa - 500 g (1 porcja)
  8. Bulion domowy - 240 g (1 szklanka)
  9. Przyprawa papryka słodka - 5 g (1 łyżeczka)
  10. Bazylia suszona - 5 g (1 łyżeczka)
  11. Oregano - 5 g (1 łyżeczka)
  12. Pieprz - 3 g (1 szczypta)
  13. Sól - 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Mięso zmielić. Kapustę bardzo drobno pokroić, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić i przestudzić. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na maśle (1 łyżeczce). Mięso, jaja, cebulkę, kapustę i suchy ryż (można wymienić na inny, mi akurat jaśminowy najbardziej smakuje) dokładnie wymieszać. Doprawić papryką słodką, solą i pieprzem. Z masy formować gołąbki. Przesmażyć delikatnie na maśle (1 łyżce). Passatę zagotować z domowym bulionem. Doprawić papryką, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Kilka łyżek sosu wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego lub brytwanny. Wyłożyć gołąbki i zalać sosem. Piec w 180C przez 55-60 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Print Friendly and PDF

Komentarze (4)

Trwa wczytywanie komentarzy...