tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Wołowina po chińsku

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 15 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 506,4 kcal \ B - 46,8 g \ W - 56,3 g \ T - 12,7 g \ BŁ - 3 g
  1. Polędwica wołowa - 400 g (1 porcja)
  2. Papryczka chili - 5 g (1/2 sztuki)
  3. Imbir świeży - 15 g (3 cm kawałek)
  4. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  5. Cebula dymka - 50 g (1 mała sztuka)
  6. Marchew - 45 g (1 sztuka)
  7. Papryka czerwona - 80 g (1/2 sztuki)
  8. Papryka żółta - 80 g (1/2 sztuki)
  9. Masło klarowane - 10 g (1 łyżka)
  10. Sos sojowy - 20 g (2 łyżki)
  11. Erytrol - 5 g (1 łyżeczka)
  12. Makaron ryżowy - 100 g (1 porcja)
  13. Sok z limonki - 6 g (1 łyżka)
  14. Szczypior - 5 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu (najczęściej zaleca się zalanie wrzątkiem, odstawienie na 3-4 minuty i odcedzenie). Wołowinę (można wykorzystać inną część, np. udziec) pokroić w bardzo cienkie plastry. Imbir zetrzeć na tarce. Papryczkę chilli, czosnek i cebulkę posiekać drobno. Marchew zetrzeć na tarce, papryki pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić imbir, papryczkę, cebulę i czosnek. Dodać mięso. Smażyć 3 minuty. Dodać paprykę, marchew i smażyć do miękkości warzyw. Wrzucić makaron ryżowy. Sos sojowy wymieszać z erytrolem (albo cukrem) i wlać na patelnię. Wymieszać dokładnie. Danie przed zjedzeniem posypać szczypiorkiem i skropić sokiem z limonki.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...