Wigilijna zupa grzybowa

Oceń
Wigilijna zupa grzybowa

Wskazówki

30 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
188 kcal \ B-11 g \ W-15 g \ T-7 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Mrożone mieszane grzyby – 400 g (1 porcja)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Borowik suszony – 100 g (1 porcja)
  • Bulion domowy – 480 g (4 szklanki)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Rozmaryn suszony – 1 szczypta

Przygotowanie

Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie ok. 2h, a najlepiej całą noc. Kroimy je drobno. Mrożoną mieszankę rozmrażamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę (aż się zeszkli). Dodajemy grzyby. Dusimy wszystko do miękkości. Grzyby przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy solą, pieprzep i rozmarynem. Gotujemy 20 minut i blendujemy. Zagotowujemy raz jeszcze i sprawdzamy czy nie potrzeba więcej przypraw.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz