tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 1 porcja
  3. 539,8 kcal \ B - 40 g \ W - 33,9 g \ T - 27,8 g \ BŁ - 6,5 g
  1. Wątróbka drobiowa - 200 g (1 porcja)
  2. Jabłko - 180 g (1 duża sztuka)
  3. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  4. Majeranek suszony - 3 g (1 łyżeczka)
  5. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  6. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  7. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy wątróbkę. Smażymy przez chwilę (do zarumienienia). Cebulkę kroimy w pół talarki i dodajemy do wątróbki. Jabłka kroimy w kostkę i dorzucamy do wątróbki. Dodajemy majeranek oraz pieprz i dusimy przez chwilę (do miękkości). Solimy na samym końcu.

Wątróbka to bogactwo witaminy B2, B3, B5, B6, B12, choliny i kwasu foliowego, które wspomagają pracę układu nerwowego, dlatego też warto włączyć ją do jadłospisu.

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...