tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Tatar wołowy

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 15 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 241,3 kcal \ B - 24,6 g \ W - 9,5 g \ T - 8,6 g \ BŁ - 0,3 g
  1. Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)
  2. Musztarda - 40 g (2 łyżki)
  3. Polędwica wołowa - 400 g (1 porcja)
  4. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  5. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  6. Ogórek kiszony - 240 g (4 sztuki)
  7. Żółtko - 80 g (4 sztuki)
  8. Cebula - 105 g (1 sztuka)

Przygotowanie

Wołowinę oczyścić i zmielić lub bardzo drobno posiekać. Mięso wymieszać z oliwą, musztardą, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem (koniecznie!). Cebulkę i ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę.
Są dwa sposoby podania:
I - Mięso wymieszać z żółtkami i podawać obsypane cebulką i ogórkami.
II- Na talerz wyłożyć porcje mięsa, na wierzchu ułożyć surowe żółtko. Doprawić świeżo mielonym pieprzem, obok ułożyć cebulkę i ogórki.

Podawać od razu, np. z grzanką.

Print Friendly and PDF

Komentarze (2)

Trwa wczytywanie komentarzy...