tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Siekane kotleciki z brokuła i kurczaka

Bez glutenu
  1. 20 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 355,7 kcal \ B - 38,1 g \ W - 26,1 g \ T - 12,1 g \ BŁ - 3,3 g
  1. Brokuły - 250 g (1/2 sztuki)
  2. Filet z kurczaka - 250 g (1 porcja)
  3. Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
  4. Masło klarowane - 10 g (1 łyżka)
  5. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
  6. Mąka ziemniaczana - 40 g (2 łyżki)
  7. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  8. Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
  9. Gałka muszkatołowa - 2 g (1/4 łyżeczki)
  10. Przyprawa papryka słodka - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

To jeden z moich ulubionych przepisów "resztkowych" - gdy w lodówce zalega mi ser feta, kawałek papryki, kukurydza, por czy inne warzywo, również dorzucam do masy. Pasuje tu prawie wszystko :)

Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i zblanszować w lekko osolonej wodzie. Pokroić na mniejsze kawałeczki. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, do zeszklenia.
Do miski wrzucić jaja (roztrzepać), mąkę (można wymienić na inną), sól, pieprz, gałkę muszkatołową, paprykę słodką i cebulę. Wymieszać wszystko dokładnie i dodać mięso oraz brokuły. Wymieszać ponownie. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła klarowanego (formować kotlety) i smażyć po kilka minut z każdej strony. Po smażeniu układać na ręczniku papierowym (aby wchłonął nadmiar tłuszczu).
Jeśli kotlety zapieczemy w piekarniku, również będą bardzo smaczne (zapiekamy 20 minut w 180C).

Podawać z  z ulubionymi dodatkami i np. z sosem czosnkowo-koperkowym.

Print Friendly and PDF

Komentarze (3)

Trwa wczytywanie komentarzy...