tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Shakshouka (szakszuka) z serem feta

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 15 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 433,7 kcal \ B - 27,6 g \ W - 16 g \ T - 29,6 g \ BŁ - 3,1 g
  1. Papryka żółta - 70 g (1/2 sztuki)
  2. Szynka parmeńska - 20 g (2 plasterki)
  3. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  4. Cebula czerwona - 52 g (1/2 sztuki)
  5. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  6. Pomidory z puszki - 400 g (1 puszka)
  7. Ser feta - 65 g (1/3 kostki)
  8. Jajo kurze - 250 g (5 sztuk)
  9. Bazylia świeża - 3 g (kilka listków)
  10. Przyprawa papryka słodka - 5 g (1 łyżeczka)
  11. Oregano - 3 g (1/2 łyżeczki)
  12. Przyprawa chili - 1 g (1 szczypta)
  13. Kmin rzymski - 3 g (1/2 łyżeczki)
  14. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  15. Sól - 1 g (1 szczypta)
  16. Szczypior - 5 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę szynkę, cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim i chilli. Podgrzewać kilka minut. Dodać pokrojony ser feta. Do pomidorów wbić jajka, przykryć i gotować do momentu aż białka się zetną (albo zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 9-11 minut). Przed podaniem posypać szczypiorem albo świeżą bazylią. Zjeść z pieczywem lub ulubioną sałatką :)

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl