Shakshouka (szakszuka) z serem feta

5/5 - (Ocen: 1)
Shakshouka (szakszuka) z serem feta

Wskazówki

15 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
434 kcal \ B-28 g \ W-16 g \ T-30 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Papryka żółta – 70 g (1/2 sztuki)
  • Szynka parmeńska – 20 g (2 plasterki)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Cebula czerwona – 52 g (1/2 sztuki)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
  • Ser feta – 65 g (1/3 kostki)
  • Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)
  • Szczypior – 5 g (1 łyżka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
  • Przyprawa chili – 1 szczypta
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Bazylia świeża – 3 kilka listków
  • Oregano – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę szynkę, cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim i chilli. Podgrzewać kilka minut. Dodać pokrojony ser feta. Do pomidorów wbić jajka, przykryć i gotować do momentu aż białka się zetną (albo zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 9-11 minut). Przed podaniem posypać szczypiorem albo świeżą bazylią. Zjeść z pieczywem lub ulubioną sałatką.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz