tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Shakshouka (szakszuka)

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 15 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 345,4 kcal \ B - 20,9 g \ W - 20,5 g \ T - 20,6 g \ BŁ - 3,4 g
  1. Papryka czerwona - 140 g (1 sztuka)
  2. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  3. Pomidory z puszki - 400 g (1 puszka)
  4. Jajo kurze - 250 g (5 sztuk)
  5. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  6. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  7. Natka pietruszki - 12 g (1 łyżka)
  8. Oregano - 3 g (1/2 łyżeczki)
  9. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  10. Kmin rzymski - 3 g (1/2 łyżeczki)
  11. Przyprawa chili - 1 g (1 szczypta)
  12. Sól - 1 g (1 szczypta)
  13. Bazylia świeża - 3 g (kilka listków)

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim i chilli. Podgrzewać kilka minut. Do pomidorów wbić jajka, przykryć i gotować do momentu aż białka się zetną (albo zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-12 minut). Przed podaniem posypać natką pietruszki albo świeżą bazylią.

Print Friendly and PDF

Komentarze (2)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl