tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Sałatka z pieczonym łososiem

Bez glutenu
  1. 15 min
  2. 2 porcje
  3. 185,9 kcal \ B - 7,5 g \ W - 7 g \ T - 14,9 g \ BŁ - 1,5 g
  1. Łosoś surowy - 50 g (1/2 sztuki)
  2. Mix sałat - 20 g (1 garść)
  3. Pomidor - 170 g (1 średnia sztuka)
  4. Cebula czerwona - 52 g (1/2 sztuki)
  5. Słonecznik łuskany - 10 g (1 łyżka)
  6. Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)
  7. Sok z cytryny - 6 g (1 łyżka)
  8. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  9. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  10. Bazylia świeża - 1 g (1/2 łyżeczki)

Przygotowanie

Łososia upiec w folii (według tego przepisu). Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Pomidora pokroić w kostkę. Sałatę opłukać, przełożyć do miski. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami (u mnie zioła prowansalskie). Przełożyć do naczyń. Łososia rozdrobnić delikatnie i położyć na sałacie. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika. 


Smacznego!

Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć (muszą zostać dostarczone w pożywieniu), dlatego powinien od czasu do czasu gościć na naszych stołach.

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...