tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Sałatka z pieczoną dynią, ciecierzycą, serem kozim i suszonymi pomidorami

Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 404,9 kcal \ B - 14,7 g \ W - 36,3 g \ T - 21,5 g \ BŁ - 10,6 g
  1. Dynia hokkaido - 500 g (1 kawałek)
  2. Ciecierzyca konserwowa - 120 g (1/2 puszki)
  3. Cebula czerwona - 52 g (1/2 sztuki)
  4. Suszone pomidory w oliwie - 28 g (4 plastry)
  5. Ser kozi w roladce - 80 g (1 porcja)
  6. Mięta - 3 g (1 łyżeczka)
  7. Sól - 1 g (1 szczypta)
  8. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  9. Czosnek - 3 g (1/2 ząbka)
  10. Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)
  11. Sok z cytryny - 6 g (1 łyżka)
  12. Miód - 15 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec (200°C, 35-40 min). Wystudzić, a następnie pokroić w kostkę. Ciecierzycę odsączyć i przepłukać pod zimną wodą. Cebulę dość drobno posiekać, pomidorki pokroić na mniejsze kawałki, ser kozi (można wymienić na ser feta) pokroić lub rozkruszyć. Dodać posiekaną miętę (można pominąć). Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przygotować dressing: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny oraz miodem. Sałatkę polać sosem przed podaniem.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...