Sałatka z kaki, granatem i rukolą

5/5 - (Ocen: 1)
Sałatka z kaki granatem i rukolą

Wskazówki

15 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
184 kcal \ B-3 g \ W-45 g \ T-1 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Kaki – 250 g (1 sztuka)
  • Cykoria – 80 g (1 sztuka)
  • Rukola – 40 g (2 garści)
  • Granat – 100 g (1 sztuka)
  • Ocet winny – 12 g (2 łyżki)
  • Miód – 25 g (1 łyżka)
  • Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Kaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cykorię pokroić na 1 cm kawałki, dodać odrobinę i skropić 1 łyżką soku z limonki. Wymieszać i przełożyć do miseczki. Dodać kaki oraz rukolę. Z połowy granatu wyłuskać ziarenka, a z reszty wycisnąć do garnka sok. Dodać do niego składniki sosu: resztę soku z limonki, ocet, miód i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Gotować sos przez kilka minut aż zgęstnieje, a na koniec dodać do niego wyłuskane ziarenka granatu. Polać sałatkę.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz