tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Sałatka z kaki, granatem i rukolą

Bez glutenu
  1. 15 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 183,9 kcal \ B - 2,8 g \ W - 45,2 g \ T - 1 g \ BŁ - 7,4 g
  1. Kaki - 250 g (1 sztuka)
  2. Cykoria - 80 g (1 sztuka)
  3. Rukola - 40 g (2 garści)
  4. Granat - 100 g (1 sztuka)
  5. Ocet winny - 12 g (2 łyżki)
  6. Miód - 25 g (1 łyżka)
  7. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  8. Sok z limonki - 12 g (2 łyżki)

Przygotowanie

Kaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cykorię pokroić na 1 cm kawałki, dodać odrobinę i skropić 1 łyżką soku z limonki. Wymieszać i przełożyć do miseczki. Dodać kaki oraz rukolę.
Z połowy granatu wyłuskać ziarenka, a z reszty wycisnąć do garnka sok. Dodać do niego składniki sosu: resztę soku z limonki, ocet, miód i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Gotować sos przez kilka minut aż zgęstnieje, a na koniec dodać do niego wyłuskane ziarenka granatu. Polać sałatkę.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...