tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Sałatka z indykiem, pomarańczą, awokado i granatem

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 3 porcje
  3. 1 porcja to: 329,1 kcal \ B - 22,7 g \ W - 23,7 g \ T - 17,6 g \ BŁ - 3,9 g
  1. Indyk, filet z piersi - 300 g (1 kawałek)
  2. Masło klarowane - 8 g (1 łyżeczka)
  3. Rukola - 60 g (4 garście)
  4. Pomarańcza - 240 g (1 sztuka)
  5. Granat - 51 g (3 łyżki pestek)
  6. Awokado - 70 g (1/2 sztuki)
  7. Orzechy włoskie - 20 g (2 łyżki)
  8. Miód - 20 g (1 łyżka)
  9. Musztarda - 15 g (1 łyżka)
  10. Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)
  11. Sok z cytryny - 12 g (2 łyżki)
  12. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  13. Sól - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić papryką słodką i ostrą, a następnie przesmażyć. Odstawić do przestudzenia. Rukolę opłukać, pomarańczę wyfiletować i podzielić na mniejsze kawałki. Z granatu wyłustkać ziarenka. Awokado pokroić w kostkę. Orzechy delikatnie podprażyć na patelni. Przygotować dressing: wymieszać miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki ułożyć na talerzach, skropić dressingiem.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...