tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Sałatka z batatem, pomarańczą i komosą ryżową (quinoa)

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 405,9 kcal \ B - 11,2 g \ W - 67,8 g \ T - 12,1 g \ BŁ - 10,8 g
  1. Bataty - 480 g (2 sztuki)
  2. Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)
  3. Przyprawa papryka słodka - 2 g (1/2 łyżeczki)
  4. Przyprawa papryka ostra - 2 g (1/3 łyżeczki)
  5. Rozmaryn suszony - 3 g (1 szczypta)
  6. Komosa ryżowa - 160 g (1 porcja)
  7. Cebula czerwona - 52 g (1/2 sztuki)
  8. Rukola - 40 g (2 garści)
  9. Pomarańcza - 240 g (1 sztuka)
  10. Granat - 180 g (1 sztuka)
  11. Orzechy włoskie - 30 g (2 łyżki)
  12. Sok z limonki - 12 g (2 łyżki)
  13. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Bataty obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą z oliwek. Doprawić papryką ostrą, słodką i rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 30-40 min w 180C. Komosę bardzo dokładnie wypłukać, przelać wodą. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Cebulę pokroić drobno. W dużej misce wymieszać upieczone bataty, komosę, cebulę oraz rukolę (można ją porwać na mniejsze kawałki). Dodać wyfiletowane kawałki pomarańczy, ziarenka granatu i orzechy. Sokiem z limonki skropić sałatkę. Oprószyć pieprzem. Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...