tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Sałatka z batatem i komosą ryżową (quinoa)

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 284,9 kcal \ B - 7,9 g \ W - 51,3 g \ T - 6,7 g \ BŁ - 8,4 g
  1. Sok z limonki - 12 g (2 łyżki)
  2. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  3. Rukola - 40 g (2 garści)
  4. Granat - 180 g (1 sztuka)
  5. Orzechy włoskie - 15 g (1 łyżka)
  6. Komosa ryżowa - 100 g (1 porcja)
  7. Przyprawa papryka ostra - 3 g (1/3 łyżeczki)
  8. Przyprawa papryka słodka - 3 g (1/2 łyżeczki)
  9. Bataty - 500 g (2 sztuki)
  10. Cebula czerwona - 52 g (1/2 sztuki)
  11. Oliwa z oliwek - 10 g (2 łyżeczki)

Przygotowanie

Bataty obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą z oliwek. Doprawić papryką ostrą, słodką i rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 30-40 min w 180C. Komosę bardzo dokładnie wypłukać, przelać wodą. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Cebulę pokroić drobno. W dużej misce wymieszać upieczone bataty, komosę, cebulę oraz rukolę (można ją porwać na mniejsze kawałki). Dodać ziarenka granatu i orzechy. Sokiem z limonki skropić sałatkę. Oprószyć pieprzem. Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (1)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl