tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Sałatka śledziowa z ananasem

Bez glutenu
  1. 12h + 30 min
  2. 8 porcji
  3. 1 porcja to: 291,4 kcal \ B - 21,3 g \ W - 11,1 g \ T - 18,1 g \ BŁ - 0,5 g
  1. Śledź w płatach - 800 g (8 płatów)
  2. Woda - 440 g (2 szklanki)
  3. Ocet spirytusowy - 100 g (1/2 szklanki)
  4. Ananas w puszce - 300 g (10 plastrów)
  5. Ogórek kiszony - 240 g (4 sztuki)
  6. Cebula czerwona - 105 g (1 sztuka)
  7. Jogurt naturalny - 150 g (1 mały kubeczek)
  8. Majonez - 25 g (1 łyżka)
  9. Pieprz - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Sałatka śledziowa gości na naszych stołach już od kilku lat. Wprowadziła ją moja Mama i ciągle uważam, że w jej wykonaniu jest najsmaczniejsza (mimo, że ta wersja też jest pyszna) :)

*Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (przynajmniej 2h). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Ryby zalać wodą oraz octem i odstawić do lodówki na całą noc. Ananasa oraz ogórki kiszone odsączyć i pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić drobno.  Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Jogurt i majonez wymieszać, dodać do sałatki. Wymieszać ponownie.

Najlepiej smakuje następnego dnia :)

*Można użyć już gotowe śledzie w occie.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl