tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Sałatka grecka

Bez glutenu
  1. 15 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 226,7 kcal \ B - 11,5 g \ W - 11,9 g \ T - 16,2 g \ BŁ - 2,8 g
  1. Ogórek zielony - 180 g (1 duża sztuka)
  2. Cebula czerwona - 105 g (1 sztuka)
  3. Sałata lodowa - 200 g (1/2 główki)
  4. Pomidor - 510 g (3 średnie sztuki)
  5. Oliwki czarne - 30 g (10 sztuk)
  6. Oregano - 5 g (1 łyżeczka)
  7. Pieprz - 2 g (1 szczypta)
  8. Grecki ser feta - 200 g (1 porcja)
  9. Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)

Przygotowanie

*Sałatę dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulkę w piórka. Całość przełożyć do salaterki. Oliwki poprzekrajać lub pokroić w krążki i dorzucić do miski. Ser feta (KONIECZNIE oryginalny) pokroić w kostkę. Całość delikatnie przemieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Polać oliwą z oliwek. Można podawać z pieczywem na zakwasie.

*W oryginalnej salatce greckiej nie ma sałaty, jednak dodałam ją z racji tego, że brakuje mi jej chrupkości :)

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...