tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Rozgrzewający krem z dyni

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 40 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 228,1 kcal \ B - 7,2 g \ W - 29,2 g \ T - 14,2 g \ BŁ - 7,1 g
  1. Dynia - 1200 g (1 średnia sztuka)
  2. Imbir świeży - 10 g (2 cm kawałek)
  3. Cebula - 70 g (1 mała sztuka)
  4. Czosnek - 15 g (3 ząbki)
  5. Masło klarowane - 15 g (2 łyżki)
  6. Bulion domowy - 960 g (4 szklanki)
  7. Gałka muszkatołowa - 1 g (1 szczypta)
  8. Przyprawa papryka ostra - 1 g (1 szczypta)
  9. Kurkuma - 2 g (1/2 łyżeczki)
  10. Przyprawa curry - 3 g (1/2 łyżeczki)
  11. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  12. Sól himalajska - 12 g (2 łyżeczki)
  13. Mleko kokosowe - 40 g (4 łyżki)
  14. Pestki dyni - 40 g (4 łyżki)

Przygotowanie

Dynię (najbardziej polecam hokkaido lub piżmową) pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (180C, 20 min). Po upieczeniu dynię obrać (hokkaido nie trzeba), a następnie pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać imbir, chwilę przesmażyć, dorzucić pokrojoną dynię. Wlać bulion, dodać sól, przypawy (wedle uznania), gotować przez ok 10 min., a następnie zmiksować. Przed podaniem posypać pestkami dyni i przyozdobić "keksem" z gęstego mleka kokosowego (polecam REAL THAI). Najsmaczniejsza jest drugiego dnia, kiedy wszystkie przyprawy się "przegryzą" :)

Print Friendly and PDF

Komentarze (5)

Trwa wczytywanie komentarzy...