tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Roladki z bakłażana z pieczarkami i serem feta w sosie pomidorowym

Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 2 porcje
  3. 100,4 kcal \ B - 7,2 g \ W - 20,8 g \ T - 0,9 g \ BŁ - 4,8 g
  1. Bakłażan - 240 g (1 sztuka)
  2. Pieczarki - 200 g (10 sztuk)
  3. Cebula - 52 g (1/2 sztuki)
  4. Pomidory z puszki - 400 g (1 puszka)
  5. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  6. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  7. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  8. Bazylia świeża - 2 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Na początku przygotowujemy sos: na odrobinie oliwy podsmażamy drobno pokrojony ząbek czosnku, dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, bazylię i dusimy 10  minut na wolnym ogniu.

Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż w długie cienkie paski. Każdy plaster solimy z dwóch stron i odkładamy na 15 min aby puściły sok.
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Pieczarki obieramy i kroimy drobno i dorzucamy do cebuli. Smażymy do miękkości, doprawiamy pieprzem i dodajemy 1/2 kostki fety. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Paski bakłażana smażymy na patelni grillowej (aż się delikatnie zarumienią). Każdy pasek nadziewamy pieczarkami i zawijamy w rulon.
Piekarnik nastawiamy na 200C. W naczyniu w którym będziemy zapiekać bakłażan wylewamy sos pomidorowy, a na nim układamy rulony. Przykrywamy folią i pieczemy 25-30 minut. 
Pod koniec pieczenia można posypać mozzarellą

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...