tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pyszny sos żurawinowo-pomarańczowy

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 20 min
  2. 1 porcja
  3. 1 porcja to: 576,8 kcal \ B - 6,1 g \ W - 139,2 g \ T - 0,8 g \ BŁ - 19,2 g
  1. Goździki - 1 g (3 sztuki)
  2. Cynamon - 4 g (1 łyżeczka)
  3. Sok z cytryny - 6 g (1 łyżka)
  4. Woda - 110 g (1/2 szklanki)
  5. Żurawina świeża - 250 g (1 porcja)
  6. Pomarańcza - 480 g (2 sztuki)
  7. Syrop klonowy - 80 g (1 porcja)

Przygotowanie

Z pomarańczy wycisnąć sok. Żurawinę (może być mrożona) dokładnie opłukać, wrzucić do rondelka. Zalać sokiem z pomarańczy, wodą, dodać syrop klonowy (można wymienić na cukier kokosowy), goździki i cynamon. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut mieszając od czasu do czasu aby nic się nie przypaliło. Doprawić sokiem z cytryny i przełożyć do słoiczków (z przepisu wychodzą 2 średnie słoiczki od przecieru pomidorowego).
Używać jako dodatek do mięs, pasztetów, wątróbki itp.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl