tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pyszna zupa krem z białych warzyw

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 212,9 kcal \ B - 5,7 g \ W - 19,6 g \ T - 15,8 g \ BŁ - 5,5 g
  1. Korzeń pietruszki - 80 g (2 sztuki)
  2. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  3. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  4. Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
  5. Por - 100 g (1 kawałek)
  6. Seler korzeniowy - 160 g (1/2 sztuki)
  7. Kalafior - 400 g (1/2 główki)
  8. Bulion domowy - 480 g (2 szklanki)
  9. Mleko kokosowe - 110 g (1/2 szklanki)
  10. Ziemniaki - 80 g (1 średnia sztuka)

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na tarce, białą część pora pokroić w plasterki. Zeszklić na maśle. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę selera, ziemniaka, pokrojoną w plasterki pietruszkę oraz różyczki kalafiora. Smażyć mieszając przez 2 minuty. Zalać bulionem (domowym), porządnie doprawić: solą, pieprzem, imbirem w proszku i gałką muszkatołową, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw przez około 15 minut. Zmiksować na krem, dodać *mleko kokosowe i jeszcze raz zagotować. Podawać z lekko podpieczonym boczkiem / szynką / pestkami / grzankami. Smacznego :)
Jeśli tolerujesz laktozę możesz dodać 100 ml śmietanki.

Print Friendly and PDF

Komentarze (7)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Powiązane