tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Puree z dyni

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 90 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 252 kcal \ B - 11,7 g \ W - 69,3 g \ T - 2,7 g \ BŁ - 18 g
  1. Dynia - 1800 g (2 średnie sztuki)

Przygotowanie

Dynię (najlepiej hokkaido) umyć, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i włókna. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200C (30-40 min). Odstawić do lekkiego przestudzenia. Miąższ oddzielić od skórki (w hokkaido skórka może zostać) i zmiksować. Jeśli dynia jest mocno wodnista, to warto przełożyć ją na gazę i odcisnąć nadmiar płynu. Przełożyć do słoików i wykorzystywać do jesiennych zup krem, ciast, ciasteczek itp.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...