tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 359,4 kcal \ B - 26,2 g \ W - 12,2 g \ T - 23,4 g \ BŁ - 1,2 g
  1. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  2. Łopatka wieprzowa - 250 g (1 porcja)
  3. Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
  4. Oregano - 5 g (1 łyżeczka)
  5. Indyk, filet z piersi - 250 g (1 kawałek)
  6. Przyprawa papryka słodka - 3 g (1/2 łyżeczki)
  7. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  8. Sól himalajska - 6 g (1 łyżeczka)
  9. Jajo kurze - 50 g (1 sztuka)
  10. Sos sojowy - 10 g (1 łyżka)
  11. Bulion domowy - 120 g (1/2 szklanki)
  12. Bazylia świeża - 2 g (1 łyżeczka)
  13. Pieprz - 1 g (1 łyżeczka)
  14. Passata pomidorowa - 300 g (1 porcja)
  15. Kasza jaglana, ugotowana - 90 g (3 łyżki)

Przygotowanie

Mięso zmielić. Cebulę i czosnek drobno pokroić, a następnie przesmażyć na łyżce masła klarowanego. Dodać do mięsa. Doprawić papryką, oregano, solą, pieprzem, sosem sojowym. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz jajo. Wyrobić rękoma. Zwilżonymi dłońmi formować pulpeciki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić drugą łyżkę masła i przesmażyć pulpety (obrócić kilka razy). Zalać bulionem domowym i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Wlać passatę pomidorową (przecier albo pomidory w puszce) i gotować przez 15-20 minut (na 10 min przed podaniem gotować bez przykrywki). Doprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią. Podawać z makaronem / ziemniakami / ryżem. Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl