Pulled pork – szarpana wieprzowina

3.7/5 - (Ocen: 3)
Pulled pork - szarpana wieprzowina

Wskazówki

12 godzin  10 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
273 kcal \ B-17 g \ W-3 g \ T-22 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Łopatka wieprzowa – 1000 g (1 porcja)
  • Czosnek – 45 g (1 główka)
  • Cukier trzcinowy – 12 g (2 łyżeczki)
  • Papryka słodka – 2 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Danie najłatwiej przygotować w wolnowarze, ale jeśli go nie posiadasz – piekarnik też będzie w porządku.
Przyprawy wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do przypraw. Mięso dokładnie umyć (w razie potrzeby usunąć większe kawałki tłuszczu) i natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na przynajmniej 3h (a najlepiej na całą noc). Przełożyć do *wolnowaru i piec przez 12h w funkcji „low”. Po tym czasie mięso wyjąć i za pomocą widelca szarpać na włókna. Podawać na ciepło (w różnego rodzaju sosach) lub zimno (w kanapkach).

*Jeśli mięso przygotowujemy w piekarniku, to układamy je w brytwannie, przykrywamy i nastawiamy temperaturę na 100°C. Pieczemy przez 10-12h.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.7/5 - (Ocen: 3)

2 komentarze do “Pulled pork – szarpana wieprzowina”

Dodaj komentarz