tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pulled pork - szarpana wieprzowina

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 12 h
  2. 10 porcji
  3. 1 porcja to: 273,1 kcal \ B - 16,5 g \ W - 3,4 g \ T - 22 g \ BŁ - 0,6 g
  1. Łopatka wieprzowa - 1000 g (1 porcja)
  2. Czosnek - 45 g (1 główka)
  3. Przyprawa papryka słodka - 10 g (2 łyżeczki)
  4. Przyprawa papryka ostra - 2 g (1/3 łyżeczki)
  5. Kmin rzymski - 3 g (1/2 łyżeczki)
  6. Cukier trzcinowy - 12 g (2 łyżeczki)
  7. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  8. Sól - 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Danie najłatwiej przygotować w wolnowarze, ale jeśli go nie posiadasz - piekarnik też będzie w porządku.
Przyprawy wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do przypraw. Mięso dokładnie umyć (w razie potrzeby usunąć większe kawałki tłuszczu) i natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na przynajmniej 3h (a najlepiej na całą noc). Przełożyć do *wolnowaru i piec przez 12h w funkcji "low".  Po tym czasie mięso wyjąć i za pomocą widelca szarpać na włókna. Podawać na ciepło (w różnego rodzaju sosach) lub zimno (w kanapkach).  

*Jeśli mięso przygotowujemy w piekarniku, to układamy je w brytwannie, przykrywamy i nastawiamy temperaturę na 100°C. Pieczemy przez 10-12h.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...