Pulled beef – szarpana wołowina

3.4/5 - (Ocen: 10)
Pulled beef - szarpana wołowina

Wskazówki

12 godzin
10 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 152 kcal \ B-21 g \ T-5 g \ W-5 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g wołowiny: 124 kcal \ B-17 g \ T-4 g \ W-4 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • wołowina, udziec – 1 porcja (1000 g)
  • czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • cebula – 1 sztuka (105 g)
  • sos sojowy – 2 łyżki (20 g)
  • ocet winny – 2 łyżki (12 g)
  • oliwa – 3 łyżki (30 g)
  • miód – 2 łyżki (50 g)
  • płatki chilli – 1/2 łyżeczki
  • sól – 2 łyżeczki
  • pieprz – 1 łyżeczka
  • papryka wędzona – 2 łyżeczki
  • imbir w proszku – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać sos sojowy, ocet winny (lub jabłkowy), oliwę, czosnek, miód, imbir, chilli, paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso. Włożyć do wolnowaru lub naczynia żaroodpornego, dodać cebulę, przykryć pokrywą i wstawić do lodówki na min. 1h, a najlepiej całą noc. Po tym czasie ustawić wolnowar na 8 godz. w trybie low. (Jeśli nie mamy wolnowaru, wstawiamy zamknięte naczynie żaroodporne do piekarnika nastawionego na 90 st. i pieczemy 6 godz.).

Kiedy mięso będzie juz gotowe, używając dwóch widelców poszarpać je. Tak porwane kawałki zostawić w powstałym z marynaty sosie, przykryć wolnowar (lub naczynie) i piec kolejne 10 min.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.4/5 - (Ocen: 10)

2 komentarze do “Pulled beef – szarpana wołowina”

Dodaj komentarz