tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pulled beef - szarpana wołowina

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 12 h
  2. 10 porcji
  3. 1 porcja to: 201,2 kcal \ B - 22 g \ W - 5,5 g \ T - 10,2 g \ BŁ - 0,4 g
  1. Wołowina, udziec - 1000 g (1 porcja)
  2. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  3. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  4. Sos sojowy - 20 g (2 łyżki)
  5. Ocet winny - 12 g (2 łyżki)
  6. Oliwa z oliwek - 30 g (3 łyżki)
  7. Miód - 50 g (2 łyżki)
  8. Imbir w proszku - 5 g (1 łyżeczka)
  9. Chili w płatkach - 2 g (1/2 łyżeczki)
  10. Przyprawa papryka wędzona - 6 g (2 łyżeczki)
  11. Pieprz - 1 g (1 łyżeczka)
  12. Sól - 10 g (2 łyżeczki)

Przygotowanie

Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać sos sojowy, ocet winny (lub jabłkowy), oliwę, czosnek, miód, imbir, chilli, paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso. Włożyć do wolnowaru lub naczynia żaroodpornego, dodać cebulę, przykryć pokrywą i wstawić do lodówki na min. 1h, a najlepiej całą noc. Po tym czasie ustawić wolnowar na 8 godz. w trybie low. (Jeśli nie mamy wolnowaru, wstawiamy zamknięte naczynie żaroodporne do piekarnika nastawionego na 90 st. i pieczemy 6 godz.).

Kiedy mięso będzie juz gotowe, używając dwóch widelców poszarpać je. Tak porwane kawałki zostawić w powstałym z marynaty sosie, przykryć wolnowar (lub naczynie) i piec kolejne 10 min.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...