tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Ptasie mleczko z chia

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 12 porcji
  3. 1 porcja to: 206,1 kcal \ B - 3,1 g \ W - 10,1 g \ T - 18,8 g \ BŁ - 2,4 g
  1. Orzechy włoskie - 30 g (2 łyżki)
  2. Nerkowce - 30 g (1 garść)
  3. Kakao niesłodzone - 5 g (1 łyżeczka)
  4. Czekolada gorzka (70% kakao) - 50 g (1 porcja)
  5. Wiórki kokosowe - 30 g (5 łyżek)
  6. Olej kokosowy - 40 g (2 łyżki)
  7. Miód - 25 g (1 łyżka)
  8. Mleko kokosowe - 400 g (1 porcja)
  9. Erytrytol - 15 g (3 łyżeczki)
  10. Nasiona chia - 40 g (4 łyżki)
  11. Laska wanilii - 4 g (1 kawałek)
  12. Maliny mrożone - 60 g (1 porcja)
  13. Agar - 5 g (1,5 łyżeczki)
  14. Syrop klonowy - 10 g (2 łyżeczki)

Przygotowanie

Bardzo długo zastanawiałam się jaki spód tutaj przygotować. Z początku chciałam zmiksować orzechy z daktylami, ale okazało się że nie mamy ich w domu. Stwierdziłam, że spontanicznie powrzucam składniki do blendera i zobaczę co z tego wyjdzie (stąd też kakao i czekolada). Nie spodziewałam się, że to będzie tak pyszne!

Przygotowanie: Wiórki kokosowe i orzechy zblendować. Dodać kakao, rozpuszczoną czekoladę, olej kokosowy i płynny miód. Zmiksować ponownie i przelać do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Mleko kokosowe przelać do garnuszka, dodać nasiona chia, syrop klonowy (lub inne słodzidło), erytrol, wanilię lub domowy ekstrakt waniliowy i zagotować. Dodać *agar (lub żelatynę) i gotować jeszcze około 2 minut. Masę wylać na spód w pojemniku i odstawić w chłodne miejsce. Wierzch można polać / pomazać  musem z mrożonych malin (wystarczy je wrzucić do garnuszka, zalać odrobiną wody, zagotować i zblendować). Jak tylko masa przestygnie schować do lodówki.

*agar można zastąpić żelatyną (2 łyżeczki), ale warto pamiętać, że trzeba ją najpierw zalać odrobiną wody, aby napęczniała, a następnie dodać do garnuszka z mlekiem kokosowym (wymieszać dokładnie i już nie gotować).

Przepis na masę inspirowany był blogiem true taste hunters

Print Friendly and PDF

Komentarze (3)

Trwa wczytywanie komentarzy...