tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Pralinki daktylowo-kokosowe

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 40 min
  2. 25 porcji
  3. 70,8 kcal \ B - 1,2 g \ W - 9,7 g \ T - 3,1 g \ BŁ - 1,5 g
  1. Bezglutenowe płatki owsiane - 110 g (1 szklanka)
  2. Daktyle - 135 g (3 garści)
  3. Wiórki kokosowe - 90 g (1 szklanka)
  4. Siemię lniane - 20 g (2 łyżki)
  5. Żurawina suszona - 36 g (3 łyżki)
  6. Morele suszone - 50 g (5 sztuk)

Przygotowanie

Daktyle moczymy przez kilka godzin (a najlepiej zostawić je na noc), odciskamy wodę i miksujemy. Dodajemy szklankę wiórków kokosowych, zmielone siemię lniane i połowę suszonej żurawiny. Miksujemy. Morele kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Dorzucamy pozostałą żurawinę oraz płatki owsiane. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy wiórki kokosowe (lub płatki). Formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce przez 3-4h w szczelnie zamkniętym pudełku.

Idealny zamiennik dla kupnych słodyczy. Są fantastycznym rozwiązaniem gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a chcemy uniknąć chemii.

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...