Podwójnie czekoladowe ciasto dyniowe

5/5 - (Ocen: 1)
Podwójnie czekoladowe ciasto dyniowe

Wskazówki

90 minut  8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
286 kcal \ B-6 g \ W-13 g \ T-24 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Olej kokosowy – 100 g (1/2 szklanki)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
  • Laska wanilii – 1 kawałek
  • Proszek do pieczenia (bg) – 1 łyżeczka
  • Przyprawa „pumpkin spice” – 2 łyżeczki
  • Kakao niesłodzone – 40 g (4 łyżki)
  • Jajo kurze – 200 g (4 sztuki)
  • Syrop klonowy – 80 g (1 porcja)
  • Mąka kokosowa – 40 g (1 porcja)
  • Puree z dyni – 220 g (1 porcja)

Przygotowanie

Jaja zmiksować razem z ziarenkami wanilii, syropem klonowym (albo miodem), rozpuszczonym olejem kokosowym. Dodać puree z dyni (TU jest przepis) i zmiksować ponownie (do uzyskania gładkiej masy). Dodać mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę *”pumpkin spice” (TU jest przepis). Wymieszać dokładnie (tak aby nie było grudek). Czekoladę połamać na drobne kawałki, 1/4 tabliczki odłożyć, a resztę dodać do ciasta i wymieszać. Całość przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obsypać odłożoną czekoladą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 50-60 minut. Przed krojeniem wystudzić.

*zamiast gotowej przyprawy można dodać:
– 1/2 łyżeczki cynamonu,
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
– 1/2 łyżeczki mielonych goździków.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

14 komentarzy do “Podwójnie czekoladowe ciasto dyniowe”

Dodaj komentarz