tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Placuszki z cukinii

  1. 20 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 306,7 kcal \ B - 14,3 g \ W - 32,9 g \ T - 13,3 g \ BŁ - 5,7 g
  1. Cukinia - 800 g (2 średnie sztuki)
  2. Jajo kurze - 150 g (3 sztuki)
  3. Mąka pełnoziarnista - 130 g (1 szklanka)
  4. Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
  5. Natka pietruszki - 25 g (1/2 pęczka)
  6. Gałka muszkatołowa - 2 g (1/4 łyżeczki)
  7. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  8. Sól - 1 g (1 szczypta)
  9. Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
  10. Jogurt grecki - 125 g (1 mały kubek)
  11. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  12. Koperek - 4 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Z przepisu powstaje 20 sztuk. Cukinię zetrzeć na tarce, posolić, przełożyć na sitko i odstawić na 15-20 minut. Odcisnąć nadmiar wody. Dodać jaja, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, a także sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzać masło (lub olej). Masę nabierać po łyżce i smażyć. Gotowe placuszki podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym (jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i posiekanym koperkiem).

W wersji bezglutenowej mąkę pełnoziarnistą można wymienić na jaglaną (100g) +  2 łyżki skrobii ziemniaczanej (30g)

Print Friendly and PDF

Komentarze (1)

Trwa wczytywanie komentarzy...