tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pieczony omlet z malinami

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 20 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 322,3 kcal \ B - 18,2 g \ W - 26,3 g \ T - 17,3 g \ BŁ - 3,5 g
  1. Olej kokosowy - 3 g (1 porcja)
  2. Maliny mrożone - 60 g (1 porcja)
  3. Wiórki kokosowe - 10 g (1 łyżka)
  4. Laska wanilii - 2 g (1 kawałek)
  5. Mąka ryżowa - 50 g (5 łyżek)
  6. Erytrytol - 5 g (1 łyżeczka)
  7. Jajo kurze - 250 g (5 sztuk)
  8. Sól himalajska - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i erytrol i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 min.. Dodajemy mąkę ryżową, roztrzepane żółtka, wanilię (albo domowy ekstrakt waniliowy) i wiórki kokosowe. Miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię (taką, którą można używać do pieczenia w piekarniku) dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po wyciągnięciu z piecyka możemy posypać pudrem z erytrolu/ ksylitolu. Omlet wychodzi trochę suchawy, dlatego warto go podać z domową konfiturą :) Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (4)

Trwa wczytywanie komentarzy...