tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pieczony łosoś na brokułowym puree

Bez glutenu
  1. 40 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 609,7 kcal \ B - 49,2 g \ W - 27,9 g \ T - 37,7 g \ BŁ - 5,9 g
  1. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  2. Bazylia świeża - 2 g (1 łyżeczka)
  3. Oliwa z oliwek - 10 g (2 łyżeczki)
  4. Łosoś surowy - 400 g (1 filet)
  5. Sok z cytryny - 6 g (1 łyżka)
  6. Brokuły - 500 g (1 duża sztuka)
  7. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  8. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  9. Masło - 10 g (2 łyżeczki)
  10. Ziemniaki - 150 g (2 średnie sztuki)

Przygotowanie

Wymieszać świeżo zmielony pieprz, posiekaną bazylię, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i natrzeć umytego łososia. Odstawić na kilka minut na bok. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać, pokroić drobno i ugotować. Łososia przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (skórą do dołu) i na 20 minut wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C. Ziemniaki i brokuł odlać. Drobno posiekany czosnek, bazylię, świeżo zmielony pieprz, łyżkę masła i ziemniaki dodać do brokuła. Wszystko razem zmiksować na gładką masę i wyłożyć na talerze. Na brokułowym puree ułożyć upieczonego łososia i od razu podawać.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...