tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pieczona pierś z indyka z papryką i ziołami

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 5 porcji
  3. 1 porcja to: 214,8 kcal \ B - 38,7 g \ W - 1,6 g \ T - 5,4 g \ BŁ - 1,3 g
  1. Przyprawa papryka ostra - 3 g (1/3 łyżeczki)
  2. Przyprawa papryka słodka - 5 g (2 łyżeczki)
  3. Majeranek suszony - 3 g (1 łyżeczka)
  4. Indyk, filet z piersi - 1000 g (1 porcja)
  5. Tymianek suszony - 5 g (1/2 łyżeczki)
  6. Bazylia suszona - 3 g (1/2 łyżeczki)
  7. Imbir w proszku - 3 g (1/2 łyżeczki)
  8. Czosnek w proszku - 3 g (1/2 łyżeczki)
  9. Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)
  10. Kolendra suszona - 3 g (1/2 łyżeczki)

Przygotowanie

Mięso podzielić na mniejsze części lub zostawić w całości. Nasmarować oliwą i porządnie natrzeć przyprawami. Umieścić w rękawie do pieczenia. Odłożyć do lodówki na noc (można pominąć ten etap, ale uważam że mięso dzięki temu jest smacznniejsze). Piekarnik rozgrzać do 200C. Woreczek z mięsem włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i piec na środkowym poziomie piekarnika przez 60 min.
Podawać cienko pokrojonego na kanapkach, jako dodatek do sałatki albo mięso do obiadu.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...