tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pieczona pierś z indyka z papryką i ziołami

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 5 porcji
  3. 1 porcja to: 214,8 kcal \ B - 38,7 g \ W - 1,6 g \ T - 5,4 g \ BŁ - 1,3 g
  1. Przyprawa papryka ostra - 3 g (1/3 łyżeczki)
  2. Przyprawa papryka słodka - 5 g (2 łyżeczki)
  3. Majeranek suszony - 3 g (1 łyżeczka)
  4. Indyk, filet z piersi - 1000 g (1 porcja)
  5. Tymianek suszony - 5 g (1/2 łyżeczki)
  6. Bazylia suszona - 3 g (1/2 łyżeczki)
  7. Imbir w proszku - 3 g (1/2 łyżeczki)
  8. Czosnek w proszku - 3 g (1/2 łyżeczki)
  9. Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)
  10. Kolendra suszona - 3 g (1/2 łyżeczki)

Przygotowanie

Mięso podzielić na mniejsze części lub zostawić w całości. Nasmarować oliwą i porządnie natrzeć przyprawami. Umieścić w rękawie do pieczenia. Odłożyć do lodówki na noc (można pominąć ten etap, ale uważam że mięso dzięki temu jest smacznniejsze). Piekarnik rozgrzać do 200C. Woreczek z mięsem włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i piec na środkowym poziomie piekarnika przez 60 min.
Podawać cienko pokrojonego na kanapkach, jako dodatek do sałatki albo mięso do obiadu.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl