tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pieczona dynia

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 278,3 kcal \ B - 6,3 g \ W - 33,5 g \ T - 10,8 g \ BŁ - 10 g
  1. Dynia hokkaido - 900 g (1 sztuka)
  2. Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)
  3. Sok z cytryny - 12 g (2 łyżki)
  4. Miód - 20 g (1 łyżka)
  5. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  6. Rozmaryn suszony - 3 g (1 szczypta)
  7. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  8. Sól - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Dynię pokroić w kostkę (hokkaido nie trzeba obierać). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym na 200C przez 25-30 minut. Do słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny i miód. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do słoiczka. Rozmaryn rozetrzeć w dłoniach i dodać do sosu. Dokładnie wstrząsnąć i skropić upieczoną dynię. Doprawić pieprzem i solą.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...