tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Pasztet z selera

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 4 porcje
  3. 139,9 kcal \ B - 7,3 g \ W - 20,4 g \ T - 4,7 g \ BŁ - 4,4 g
  1. Seler korzeniowy - 325 g (1 sztuka)
  2. Cebula - 70 g (1 mała sztuka)
  3. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  4. Jajo kurze - 150 g (3 sztuki)
  5. Bezglutenowa bułka tarta - 55 g (1/2 sztuki)
  6. Bezglutenowe otręby owsiane - 14 g (2 łyżki)
  7. Majeranek suszony - 3 g (1 łyżeczka)
  8. Sól himalajska - 6 g (1 łyżeczka)
  9. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Seler ścieramy na tarce z dużymi oczkami, Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dusimy 20 minut i odstawiamy do przestygnięcia (jeśli będzie nadmiar wody, należy ją odcisnąć).
Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do warzyw. Dosypujemy bułkę tartą i otręby owsiane (jeśli masa będzie zbyt luźna można dodać trochę otrębów). Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180C przez 30-40 minut- aż pasztet się zarumieni.
Po przestygnięciu przechowujemy go w lodówce- max 3 dni.

Seler zawiera witaminy A, E, C oraz naturalną witaminę B kompleks, (łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP), najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a także sporo innych składników mineralnych, takich jak wapń, potas i cynk.

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...