tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pasztet pieczony z żurawiną

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 90 min
  2. 3 porcje
  3. 1 porcja to: 1343 kcal \ B - 164 g \ W - 21,3 g \ T - 69,8 g \ BŁ - 7,6 g
  1. Łopatka wieprzowa - 500 g (1 porcja)
  2. Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
  3. Cebula - 160 g (2 sztuki)
  4. Polędwica wołowa - 500 g (1 porcja)
  5. Marchew - 45 g (1 sztuka)
  6. Wątróbka indycza - 500 g (1 porcja)
  7. Indyk, filet z piersi - 1000 g (1 kawałek)
  8. Majeranek suszony - 6 g (2 łyżeczki)
  9. Korzeń pietruszki - 40 g (1/2 sztuki)
  10. Natka pietruszki - 3 g (1 pęczek)
  11. Liść laurowy - 1 g (2 liście)
  12. Ziele angielskie - 10 g (1 łyżka)
  13. Żurawina suszona - 12 g (2 garści)
  14. Sos sojowy - 10 g (1 łyżka)
  15. Seler korzeniowy - 325 g (1 sztuka)
  16. Bulion domowy - 240 g (1 szklanka)
  17. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)

Przygotowanie

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać oczyszczoną marchew, pietruszkę i selera. Gotować tak jak rosół (około 2 godzin). Doprawić porządnie solą i pieprzem. W międzyczasie wątróbkę oczyścić z błonek, pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć na maśle razem z cebulką. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Wszystkie składniki przestudzić, a następnie zmielić w maszynce. Dodać jaja, natkę pietruszki, sos sojowy oraz żurawinę. Stopniowo dolewać bulion (z gotowania mięsa). Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przełożyć do keksówek piec około 60 minut w 200C.
Z przepisu wychodzą 3 keksówki standardowej wielkości.

Pasztet świetnie smakuje z sosem żurawinowym.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl