Pad Thai z kurczakiem i papryką

4/5 - (Ocen: 4)
Pad Thai z kurczakiem i papryką

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
587 kcal \ B-34 g \ W-83 g \ T-14 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 200 g (1 porcja)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Pasta tamaryndowa – 1 łyżka
  • Imbir świeży – 2 cm kawałek
  • Chili w płatkach – 1/2 łyżeczki
  • Sos sojowy – 10 g (4 łyżki)
  • Sos rybny – 20 g (2 łyżki)
  • Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
  • Cukier kokosowy – 12 g (1 łyżka)
  • Olej sezamowy – 20 g (2 łyżki)
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
  • Papryka zielona – 70 g (1/2 sztuki)
  • Papryka żółta – 70 g (1/2 sztuki)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Makaron ryżowy – 150 g (1 porcja)

Przygotowanie

To jest moja wersja Pad Thaia 🙂 Może się delikatnie różnić od tej, którą znacie.

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanym (lub przeciśniętym przez praskę) czosnkiem, startym imbirem, pastą tamaryndową, 2 łyżkami sosu sojowego i chili w płatkach. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc).
Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu (najczęściej wystarczy go zalać wrzątkiem i odcedzić po 3-5 minutach).
Do szklanki wlać składniki sosu: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, cukier kokosowy, sok z limonki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i przesmażyć. Dodać pokrojoną w piórka dymkę, paprykę. Składniki odsunąć na bok, wbić jajo, rozbełatać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Dodać makaron ryżowy i wymieszać dokładnie. Wlać sos, dodać szczypiorek z dymki. Dokładnie przemieszać. Przełożyć na talerze i opcjonalnie podawać posypane rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 4)

4 komentarze do “Pad Thai z kurczakiem i papryką”

Dodaj komentarz