tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pad Thai z kurczakiem i papryką

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 20 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 586,9 kcal \ B - 33,9 g \ W - 83,2 g \ T - 14,3 g \ BŁ - 3,2 g
  1. Filet z kurczaka - 200 g (1 porcja)
  2. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  3. Pasta tamaryndowa - 15 g (1 łyżka)
  4. Imbir świeży - 10 g (2 cm kawałek)
  5. Chili w płatkach - 2 g (1/2 łyżeczki)
  6. Sos sojowy - 10 g (4 łyżki)
  7. Sos rybny - 20 g (2 łyżki)
  8. Sok z limonki - 12 g (2 łyżki)
  9. Cukier kokosowy - 12 g (1 łyżka)
  10. Olej sezamowy - 20 g (2 łyżki)
  11. Cebula dymka - 50 g (1 mała sztuka)
  12. Papryka czerwona - 120 g (1 sztuka)
  13. Papryka zielona - 70 g (1/2 sztuki)
  14. Papryka żółta - 70 g (1/2 sztuki)
  15. Jajo kurze - 50 g (1 sztuka)
  16. Makaron ryżowy - 150 g (1 porcja)

Przygotowanie

To jest moja wersja Pad Thaia :) Może się delikatnie różnić od tej, którą znacie.

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanym (lub przeciśniętym przez praskę) czosnkiem, startym imbirem, pastą tamaryndową, 2 łyżkami sosu sojowego i chili w płatkach. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc).
Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu (najczęściej wystarczy go zalać wrzątkiem i odcedzić po 3-5 minutach).
Do szklanki wlać składniki sosu: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, cukier kokosowy, sok z limonki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i przesmażyć. Dodać pokrojoną w piórka dymkę, paprykę. Składniki odsunąć na bok, wbić jajo, rozbełatać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Dodać makaron ryżowy i wymieszać dokładnie. Wlać sos, dodać szczypiorek z dymki. Dokładnie przemieszać. Przełożyć na talerze i opcjonalnie podawać posypane rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Print Friendly and PDF

Komentarze (2)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl