tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Omlet wytrawny

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 15 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 256,6 kcal \ B - 17,9 g \ W - 7,1 g \ T - 17,5 g \ BŁ - 1,5 g
  1. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  2. Masło klarowane - 10 g (1 łyżka)
  3. Jajo kurze - 250 g (5 sztuk)
  4. Cebula - 70 g (1 mała sztuka)
  5. Szpinak - 75 g (3 garści)
  6. Gałka muszkatołowa - 2 g (1/4 łyżeczki)
  7. Suszone pomidory z czosnkiem - 4 g (2 szczypty)
  8. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  9. Sól - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Cebulę i czosnek pokroić drobno. Szpinak opłukać dokładnie. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę, dorzucić czosnek. Dodać szpinak i dusić chwilę. Doprawić porządnie pieprzem, solą i gałką muszkatołową. W misce dokładnie rozbić jaja, doprawić solą i pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim. Masę jajeczną wylać na szpinak i smażyć do ścięcia. Przełożyć na talerz. Omlet podawać z warzywami (u mnie były to pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, awokado).

Uwaga: Przepis jest na 2 porcje (duży omlet dzieliłam na 2 części, ale w razie czego można usmażyć dwa mniejsze :) ).
Wyliczona kaloryczność odnosi się do 1 porcji.

Print Friendly and PDF

Komentarze (2)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl