tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 3 porcje
  3. 1 porcja to: 399,1 kcal \ B - 41 g \ W - 31,8 g \ T - 12,4 g \ BŁ - 2,6 g
  1. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
  2. Mąka gryczana - 100 g (1 porcja)
  3. Mleko - 100 g (1 porcja)
  4. Woda - 50 g (1 porcja)
  5. Cebula - 60 g (1 sztuka)
  6. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  7. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  8. Szpinak - 150 g (1/2 opakowania)
  9. Suszone pomidory w oliwie - 28 g (4 plastry)
  10. Filet z kurczaka - 400 g (1 porcja)

Przygotowanie

Przygotować ciasto: Jaja rozbić z ulubionymi przyprawami i szczyptą soli. Dodać mąkę (jeśli nie ma nietolerancji glutenu, można wymienić na pszenną) oraz mleko i wodę (w razie potrzeby dodać więcej płynu). Wymieszać dokładnie i odstawić. Ciasto powinno być dość "lejące".
Farsz: Cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Dorzucić szpinak i dusić do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem oraz ostrą papryką. Odłożyć. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć, wymieszać ze szpinakiem.
Na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem usmażyć naleśniki. Na każdy placek położyć farsz i zawinąć w rulon (dodatkowo można ułożyć w formie do pieczenia i zapiec w piekarniku).

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl