Muffiny jajeczne z warzywami

Oceń
Muffiny jajeczne z warzywami

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
442 kcal \ B-24 g \ W-9 g \ T-34 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Jajo kurze – 300 g (6 sztuk)
  • Papryka czerwona – 80 g (1/2 sztuki)
  • Boczek wędzony – 30 g (3 plastry)
  • Mąka kokosowa – 48 g (4 łyżki)
  • Szpinak – 50 g (2 garści)
  • Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Zioła prowansalskie – 1 szczypta

Przygotowanie

Jajka ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy (u mnie poza solą, pieprzem i ziołami są suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim). Paprykę, pomidorki, boczek i szpinak siekamy drobno. Do jaj dodajemy warzywa. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę (może być ryżowa) i mieszamy, żeby połączyć wszystkie składniki. Formę na babeczki natłuszczamy olejem kokosowym lub oliwą. Masę nakładamy do 2/3 wysokości formy. Pieczemy przez 20-25 minut w 180C, aż masa jajeczna się zetnie.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz