tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Muffiny jajeczne z warzywami

Bez laktozy
Bez glutenu
Bez orzechów ziemnych
  1. 20 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 441,8 kcal \ B - 23,8 g \ W - 8,5 g \ T - 34,4 g \ BŁ - 4,5 g
  1. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  2. Zioła prowansalskie - 1 g (1 szczypta)
  3. Jajo kurze - 300 g (6 sztuk)
  4. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  5. Papryka czerwona - 80 g (1/2 sztuki)
  6. Boczek wędzony - 30 g (3 plastry)
  7. Mąka kokosowa - 48 g (4 łyżki)
  8. Szpinak - 50 g (2 garści)
  9. Suszone pomidory w oliwie - 28 g (4 plastry)

Przygotowanie

Jajka ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy (u mnie poza solą, pieprzem i ziołami są suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim). Paprykę, pomidorki, boczek i szpinak siekamy drobno. Do jaj dodajemy warzywa. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę (może być ryżowa) i mieszamy, żeby połączyć wszystkie składniki. Formę na babeczki natłuszczamy olejem kokosowym lub oliwą. Masę nakładamy do 2/3 wysokości formy. Pieczemy przez 20-25 minut w 180C, aż masa jajeczna się zetnie.
Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...