tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Mocno owocowy sernik na zimno

Bez glutenu
  1. 20 min + 1,5h
  2. 8 porcji
  3. 1 porcja to: 94,1 kcal \ B - 9,8 g \ W - 13 g \ T - 3,1 g \ BŁ - 0,8 g
  1. Erytrytol - 50 g (5 łyżek)
  2. Twaróg sernikowy - 500 g (1/2 wiaderka)
  3. Jogurt naturalny - 180 g (1 mały kubeczek)
  4. Żelatyna - 24 g (3 łyżki)
  5. Truskawki liofilizowane - 5 g (1 porcja)
  6. Truskawki - 70 g (1 garść)
  7. Jagody - 120 g (1 szklanka)

Przygotowanie

Twaróg i jogurt* wyjąć przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem deseru. Żelatynę dokładnie rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, a następnie zalać wrzątkiem (1/3 szklanki), dokładnie wymieszać i odstawić do czasu, aż uzyska temperaturę pokojową. Owoce zblendować (jeśli są mrożone, to wcześniej rozmrozić). Ser zmiksować z jogurtem oraz erytrytolem (lub innym słodzidłem), dodać owoce i zmiksować raz jeszcze. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami masy, wlać do pozostałych składników i zmiksować. Masę przelać do formy (użyłam okrągłej, silikonowej, którą kupiłam kiedyś w Biedronce, ale mogą to być również pucharki). Odstawić do lodówki na 1,5-2h (aż stężeje).

Podawać np. z pudrem z liofilizowanych owoców (wystarczy je drobno zblendować lub zetrzeć na tarce).

*jogurt można wymienić na śmietankę 30% - trzeba ją ubić, a potem wmieszać do masy serowo-owocowej.

Do sernika nie robiłam spodu, ponieważ nie miałam nic w domu :).

Print Friendly and PDF

Komentarze (5)

Trwa wczytywanie komentarzy...