tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Mocno czekoladowy chlebek bananowy

Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 14 porcji
  3. 1 porcja to: 181,9 kcal \ B - 3,9 g \ W - 24,7 g \ T - 11,8 g \ BŁ - 2,3 g
  1. Banan - 360 g (3 sztuki)
  2. Jajo kurze - 50 g (1 sztuka)
  3. Masło - 120 g (1 porcja)
  4. Ekstrakt waniliowy - 1 g (kilka kropel)
  5. Erytrol - 100 g (1 porcja)
  6. Mąka gryczana - 170 g (1 porcja)
  7. Proszek do pieczenia (bg) - 5 g (1 łyżeczka)
  8. Kakao niesłodzone - 50 g (5 łyżek)
  9. Cynamon - 4 g (1 łyżeczka)
  10. Sól - 2 g (1/4 łyżeczki)
  11. Czekolada gorzka (70% kakao) - 100 g (1 tabliczka)

Przygotowanie

Banany (koniecznie dojrzałe!!) ugnieść widelcem na papkę. Masło rozpuścić w rondeku. W misce wymieszać składniki mokre: "udeptane" banany, jajo, masło (można zastąpić olejem kokosowym), erytrol (lub inne słodzidło), domowy ekstrakt waniliowy. W drugiej misce połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Wszystkie składniki (z obu misek) wymieszać razem. Dodać posiekaną czekoladę. Blaszkę (keksówkę 10x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do blaszki (na wierzchu można ułożyć kilka kawałków czekolady dla ozdoby). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przed 50-55 minut (do suchego patyczka). Studzić na kratce. Podawać z ulubionymi owocami, konfiturą lub bez niczego.

Kaloryczność podana jest dla 1 porcji (kawałka) :)

Print Friendly and PDF

Komentarze (12)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl