tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Mocno cytrynowy mintaj

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 45 min
  2. 2 porcje
  3. 72,7 kcal \ B - 11,5 g \ W - 10,4 g \ T - 0,5 g \ BŁ - 3,1 g
  1. Mrożony filet z mintaja - 160 g (1 sztuka)
  2. Papryka czerwona - 60 g (1/2 sztuki)
  3. Papryka zielona - 70 g (1/2 sztuki)
  4. Papryka żółta - 70 g (1/2 sztuki)
  5. Cytryna - 40 g (1/2 sztuki)
  6. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  7. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  8. Zioła prowansalskie - 0,5 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Filet z mintaja płuczemy, doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Czosnek drobno kroimy i posypujemy rybę. Cytrynę sparzamy, kroimy w plasterki i układamy na filecie. Paprykę kroimy w kosteczkę i przekładamy do naczynia. Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180C.

Ryby są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 oraz witamin A i D. Należy pamiętać, by wybierać dzikie okazy, a nie z hodowli

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...