tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Mintaj zapieknany w porach

Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 2 porcje
  3. 375,3 kcal \ B - 19,5 g \ W - 6,8 g \ T - 30,4 g \ BŁ - 1,2 g
  1. Mrożony filet z mintaja - 160 g (1 sztuka)
  2. Por - 50 g (1 kawałek)
  3. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  4. Śmietana 30% - 120 g (1/2 szklanki)
  5. Jogurt naturalny - 50 g (2 łyżki)
  6. Ser Camembert - 60 g (4 plastry)
  7. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  8. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  9. Przyprawa chili - 1 g (1 szczypta)
  10. Bazylia świeża - 1 g (1/2 łyżeczki)
  11. Oregano - 2 g (1 szczypta)
  12. Oliwa z oliwek - 10 g (2 łyżeczki)

Przygotowanie

Rybę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, solimy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek kroimy drobno, por kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (uważamy żeby czosnek się nie przypalił). Gdy por się zeszkli dodajemy śmietankę wymieszaną z jogurtem naturalnym, pokrojonym serkiem i przyprawami. Kiedy wszystkie składniki się połączą (serek się rozpuści) wylewamy masę na wcześniej przygotowaną rybę. 
Pieczemy w 180C przez około 15-20 minut. Można podawać z ryżem, bądź kaszą.

Ryby są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 oraz witamin A i D. Należy pamiętać, by wybierać dzikie okazy, a nie z hodowli

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...