Makaron tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

5/5 - (Ocen: 2)
Makaron tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
648 kcal \ B-36 g \ W-66 g \ T-27 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 200 g (1 porcja)
  • Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Szpinak – 25 g (1 garść)
  • Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
  • Śmietana 30% – 100 g (1 porcja)
  • Makaron tagliatelle – 200 g (1 opakowanie)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1 szczypta
  • Curry – 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić wedle uznania – dodałam paprykę słodką, ostrą i odrobinę curry. Na patelni rozgrzać masło klarowane i przesmażyć mięso. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić dokładnie opłukany szpinak. Dusić do miękkości. Dodać posiekane suszone pomidorki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać śmietanką. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Dodać ugotowany makaron (swój kupiłam w Lidlu) i wymieszać dokładnie/

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz