tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Makaron tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

  1. 20 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 647,5 kcal \ B - 36 g \ W - 66,3 g \ T - 26,7 g \ BŁ - 3,8 g
  1. Filet z kurczaka - 200 g (1 porcja)
  2. Przyprawa papryka słodka - 3 g (1/2 łyżeczki)
  3. Przyprawa papryka ostra - 1 g (1 szczypta)
  4. Przyprawa curry - 5 g (1 łyżeczka)
  5. Masło klarowane - 10 g (1 łyżka)
  6. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  7. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  8. Szpinak - 25 g (1 garść)
  9. Suszone pomidory w oliwie - 28 g (4 plastry)
  10. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  11. Sól - 1 g (1 szczypta)
  12. Gałka muszkatołowa - 2 g (1/4 łyżeczki)
  13. Śmietana 30% - 100 g (1 porcja)
  14. Makaron tagliatelle - 200 g (1 opakowanie)

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić wedle uznania - dodałam paprykę słodką, ostrą i odrobinę curry. Na patelni rozgrzać masło klarowane i przesmażyć mięso. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić dokładnie opłukany szpinak. Dusić do miękkości. Dodać posiekane suszone pomidorki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać śmietanką. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Dodać ugotowany makaron (swój kupiłam w Lidlu) i wymieszać dokładnie.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...