tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Lekka sałatka z burakiem i pomarańczą

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 10 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 272,3 kcal \ B - 6,8 g \ W - 35,1 g \ T - 14,1 g \ BŁ - 5,7 g
  1. Burak - 180 g (1 sztuka)
  2. Roszponka - 40 g (2 garści)
  3. Rukola - 40 g (2 garści)
  4. Pomarańcza - 240 g (1 sztuka)
  5. Cebula - 40 g (1/2 małej sztuki)
  6. Słonecznik łuskany - 20 g (2 łyżki)
  7. Miód - 12 g (1 łyżeczka)
  8. Musztarda - 10 g (1 łyżeczka)
  9. Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)
  10. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  11. Sól - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Buraka ugotować lub upiec. Szczerze polecam buraki gotowane z Lidla, są dobrej jakości i nie tracimy czasu na przygotowywanie ich w domu. Rukolę i roszponkę dokładnie przepłukać. Buraka pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać, wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podprażyć nasiona słonecznika. Miód wymieszać z musztardą, oliwą, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu ułożyć sałaty, a na nich pokrojonego buraka, cebulę, pomarańczę i słonecznik. Skropić dressingiem. Dodatkowo można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl