tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Kurczak w sosie curry

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 563 kcal \ B - 48,3 g \ W - 18,5 g \ T - 35,9 g \ BŁ - 1,8 g
  1. Olej kokosowy - 15 g (1 łyżeczka)
  2. Mleko kokosowe - 220 g (1 szklanka)
  3. Filet z kurczaka - 400 g (2 porcje)
  4. Czerwona pasta curry - 15 g (1 łyżka)
  5. Papryczka chili - 10 g (1/2 sztuki)
  6. Pomidor - 340 g (2 średnie sztuki)
  7. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  8. Sok z limonki - 6 g (1 łyżka)
  9. Ksylitol - 7 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z pastą curry (tak aby każdy kawałek był nią otoczony). Posolić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć do ścięcia białka (aż mięso straci różowy kolor). Wlać mleko kokosowe i zagotować. Papryczkę posiekać drobno. Pomidora obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Gdy sos z mięsem się zredukuje (zgęstnieje) dodać ksylitol, sok z limonki, pomidora i chili. Gotować jeszcze przez chwilę. Sos podawać z ryżem i warzywami.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl