tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Kurczak tikka masala

Bez glutenu
  1. 40 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 332,3 kcal \ B - 27 g \ W - 15,5 g \ T - 19 g \ BŁ - 2,4 g
  1. Filet z kurczaka - 400 g (1 porcja)
  2. Oliwa z oliwek - 10 g (2 łyżeczki)
  3. Jogurt naturalny - 150 g (1 mały kubeczek)
  4. Przyprawa garam masala - 5 g (1 łyżeczka)
  5. Kmin rzymski - 10 g (2 łyżeczki)
  6. Cynamon - 4 g (1 łyżeczka)
  7. Kurkuma - 3 g (1 łyżeczka)
  8. Przyprawa papryka ostra - 10 g (2 łyżeczki)
  9. Przyprawa papryka słodka - 5 g (1 łyżeczka)
  10. Imbir świeży - 10 g (2 cm kawałek)
  11. Czosnek - 15 g (3 ząbki)
  12. Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
  13. Passata pomidorowa - 500 g (1 porcja)
  14. Sok z limonki - 6 g (1 łyżka)
  15. Mleko kokosowe - 100 g (1/2 szklanki)

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę. W miseczce przygotować marynatę: wymieszać oliwę, jogurt naturalny, 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę ostrej papryki, świeży imbir i dwa starte na tarce ząbki czosnku. Dodać kurczaka, natrzeć go marynatą i odstawić na godzinę. Podmażyć na łyżce masła klarowanego.
Ząbek czosnku przesmażyć na drugiej łyżce masła. Dodać przyprawy: po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, łyżeczkę kminu i 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala. Dodać passatę pomidorową, łyżkę soku z limonki, sól do smaku. Gotować około 10 min. Dodać kurczaka i gotować 15 minut. Pod koniec dodać mleko kokosowe. Podawać np. z ryżem.

Kaloryczność podana jest dla jednej porcji, bez ryżu.

Print Friendly and PDF

Komentarze (1)

Trwa wczytywanie komentarzy...