Kruche ciasteczka świąteczne

Oceń
Kruche ciasteczka świąteczne

Wskazówki

30 minut  65 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
30 kcal \ B-1 g \ W-4 g \ T-1 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa – 250 g (1 porcja)
  • Proszek do pieczenia – 3 g (1 płaska łyżeczka)
  • Masło – 50 g (1 porcja)
  • Miód – 100 g (1 porcja)
  • Masło orzechowe – 50 g (2 łyżki)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Domowa przyprawa do piernika – 1 łyżeczka

Przygotowanie

W misce mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, sól oraz proszek do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, dodajemy miód i masło orzechowe. Dodajemy do suchych skłaników, dorzucamy jajo i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dość cienko (ciasto może się trochę rozchodzić, potrzeba cierpliwości 🙂 ), wycinamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C około 8-9 minut (aż się zrumienią).

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz