Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa

Oceń
Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa

Wskazówki

45 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
274 kcal \ B:8 g \ W:51 g \ T:9 g \ BŁ:6 g

Składniki

  • Jogurt naturalny – 100 g (4 łyżki)
  • Imbir świeży – 5 g (1cm kawałek)
  • Masło klarowane – 10 g (2 łyżeczki)
  • Pomarańcza, sok – 220 g (1 szklanka)
  • Dynia – 500 g (1/2 średniej sztuki)
  • Cebula – 52 g (1/2 sztuki)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
  • Ziemniaki – 150 g (2 średnie sztuki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa – 1 szczypta

Przygotowanie

Ziemniaki i dynię należy obrać, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i chwilę podsmażyć. Wlać sok z pomarańczy i bulion, gotować przez ok. 30 min., a następnie zmiksować. Dodać jogurt i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przed podaniem posypać pestkami dyni.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz