tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa

Bez glutenu
  1. 45 min
  2. 2 porcje
  3. 273,9 kcal \ B - 8,2 g \ W - 50,8 g \ T - 8,7 g \ BŁ - 6,3 g
  1. Ziemniaki - 150 g (2 średnie sztuki)
  2. Dynia - 500 g (1/2 średniej sztuki)
  3. Cebula - 52 g (1/2 sztuki)
  4. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  5. Bulion domowy - 480 g (2 szklanki)
  6. Pomarańcza, sok - 220 g (1 szklanka)
  7. Masło - 10 g (2 łyżeczki)
  8. Imbir świeży - 5 g (1cm kawałek)
  9. Jogurt naturalny - 100 g (4 łyżki)
  10. Gałka muszkatołowa - 1 g (1 szczypta)
  11. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  12. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Ziemniaki i dynię należy obrać, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i chwilę podsmażyć. Wlać sok z pomarańczy i bulion, gotować przez ok. 30 min., a następnie zmiksować. Dodać jogurt i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Przed podaniem posypać pestkami dyni.

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...