tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Krem z kalafiora

Bez glutenu
  1. 20 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 278,7 kcal \ B - 8,6 g \ W - 30,2 g \ T - 16,4 g \ BŁ - 6,3 g
  1. Bulion domowy - 1200 g (5 szklanek)
  2. Kalafior - 1000 g (1 główka)
  3. Ziemniaki - 300 g (4 średnie sztuki)
  4. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  5. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  6. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  7. Śmietana 30% - 120 g (1/2 szklanki)
  8. Sól - 1 g (1 szczypta)
  9. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  10. Gałka muszkatołowa - 2 g (1/4 łyżeczki)

Przygotowanie

W garnku zagotować domowy bulion (warzywny lub mięsny). Dodać rożyczki kalafiora i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać do garnka z kalafiorem i ziemniakami.  Zmiksować. Śmietankę zahartować (w szklance wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki gorącego wywaru), dodać do zupy. Wlać resztę śmietany. Całość doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl